“De zes zwanen” van Grimm.

 

In het kort. Een koning verdwaalt in het bos. Raakt de weg kwijt. Een heks wil hem helpen. In ruil hiervoor moet hij haar (niet heel charmante) dochter trouwen.

Dit doet hij, maar de kinderen uit het eerste huwelijk verstopt hij voor haar.

De stiefmoeder ontdekt dit en is zo jaloers op de kinderen van haar man dat ze betoverende hemdjes naait en ze die toegooit. Wanneer de zes zonen de hemdjes aanraken veranderen ze in zwanen. De dochter van de koning ontkwam  aan de gedaanteverwisseling. Ze gaat op zoek naar haar broertjes en vind ze uiteindelijk. De vloek zal alleen opgeheven worden wanneer zij zes hemden van Asters maakt en zes jaar lang niet praat en lacht. Dat doet ze. Ze gaat zitten in een boom en doet dit uiteraard naakt.

 

 

In de tussentijd trouwt ze ook nog een koning. Die ook weer een gemene moeder heeft die niks moet hebben van de jonge koningin. De koning en koningin krijgen een kindje maar de gemene oma neemt die weg en verteld de koning dat het meisje haar eigen zoon heeft opgegeten. De koning weet niet wat hij moet geloven, maar als dit nog tweemaal (!) gebeurd neemt hij toch het besluit. Zijn vrouw moet op de brandstapel.

 

Op de brandstapel heeft zij de zes hemden, die ze net af heeft gemaakt, in haar handen. Op dat moment vliegen de zes zwanen over. Ze gooit ze naar hen toen en de zes veranderen terug in haar broers. Ze omhelzen elkaar en eindelijk kan de koningin aan haar man vertellen wat er allemaal voor verschrikkelijks is gebeurd. Ze vinden de 3 weggehaalde kinderen en de moeder wordt in plaats van de koningin op de brandstapel gegooid.

 

Wow....bijzonder toch. Dat dit soort verhalen vroeger aan kinderen werden verteld. Ik verbaas me echt over de barbaarsheid in sprookjes. En vooral ook het lot van de vrouwen. Die vaak als heks of als onzedelijk worden neergezet, heel soms als onschuldige prinses. Dit intrigeert mij. Het is een tijdsbeeld, maar helaas zijn meisjes en vrouwen in hele delen van de wereld nog te weinig zichtbaar (een understatement in sommige landen)... De wereld vanuit meisjes en vrouwen gezien, met een sprookjesverhaal als basis.

 

 

 


Alle foto’s en teksten op deze website zijn eigendom van de Niek Schuil. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Niek Schuil.